Quantcast
Channel: Oravankesäpesä
Viewing all 683 articles
Browse latest View live

TOUKOKUUN ENSIMMÄINEN VIIKONLOPPU.

$
0
0
Nyt on hellitty säillä. Helsingissä on ollut aurinkoista ja ihanan lämmintä, juuri sellainen sää, joka saa viimeisenkin siirtolapuutarhurin palstalle. Itse toki olen heti lumien sulattua käynyt mökillä, viime viikonloppuna palstalla vierähti pitkälle iltaan, eikä silloinkaan olisi halunnut lähteä pois.



Olen kantanut mökin sisällä ollut kalustetta ja tavaraa ulos, siirrellyt niitä ympäri palstaa, etsinyt uusia mahdollisuuksia.

Tuoksuorvokki | Viola odorata


Jokaisena päivänä seuranani on tietenkin ollut tämä pieni apulainen, joka tuntuu nauttivat puutarhasta yhtä paljon kuin minä. Ja vielä enemmän päikkäreistä mökin hetekalla.


Ruukut odottavat istutuksia. Jämähdän helposti vanhoihin, hyväksi todettuihin ratkaisuihin ja tänä vuonna olen yrittänyt vähän rikkoa kaavaa. Saa nähdä miten loppujen lopuksi onnistun.

Kääpiöängelmä | Thalictrum kiusanum

Pikkusinililja | Scilla bifolia


Suunnitelmissa on pienen hyötypuutarhani laajennus, unelmissani se on kaunis ja runsas potager.


Luumupuuni sai toisen hyönteishotellin, molemmat olen itse askarrelut Nordiska Trädgårdar -messuilla. Ovat kyllä todella sievät. Toivottavasti myös viihtyisät kolot.





Sää on nytkin niin ihana, että pakkaan kimpsut, kampsut ja kissan ja lähden putarhahommiin. :) Ihanaa helatorstaita!



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 



MÖKKI JA PALSTA TOUKOKUUSSA 2018.

$
0
0

Huh, mitä keli on Helsingissä ollut jo reilun viikona ajan. Olen viettänyt runsaasti aikaa siirtolapuutarhassa ja ne hetket, kun en ole ollut olen tuntenut huonoa omatuntoa. Vaan on välillä pakko pestä pyykkiä ja käydä kaupassakin. Vielä kun ehtisi sorttailla kuvia ja blogatakin niistä. Kuvia on satoja ja ne vanhenevat tällä hetkellä päivässä, mutta en välitä. Nämä ovat viime lauantailta, äitienpäivän aatolta.  


Lavankauluksissa tänä vuonna valkosipulia, yksi latva-artisokka, herneitä, mansikoita, porkkanoita ja vanhat tutut; raparperi, ilmasipuli ja ruohosipuli. Mustissa ämpäreissä on perunoita ja mustissa säkeissä mansikoita.


Hyötykasvimaa toisesta suunnasta kuvattuna.


Syksyllä Hyötykasviyhdistykseltä oli aikaisemmin kasvattamani Aleksandra-valkosipuli loppu, joten päädyin kokeilemaan kahta minulle uutta, Kodaveria ja Ziemiaita.


Bongasin viime syksynä roskalavalta kivat kärryt. Olen heikkona vanhoihin pyörällisiin asioihin, joten olihan ne palstalle lykittävä. Siitä kiva löytö, että ei tarvinnut kantaa. :) Paikalla oli aiemmin kuormalava, jonka heivasin toisaalle ja perustin kärryjen päälle ruukkupuutarhan. Aiemmin olen säilyttänyt kohdassa ämpäreitä ja ruukkuja ja miettinyt, että tuohon saisi kivan ruukkupuutarhan. Ja niin sai! Ruukuissa on mansikkaa, daalioita, Cheriltä saatu aaprotti ja maahumala.

Varjohiippa | Epimedium


Pakollinen Murus-kuva. <3




Perunalaatikot ovat valmiina pelargoneja varten. Vielä en uskalla tuoda kukkia ulos, sillä kellarissa olleet ovat vielä niin honteloita ja valkoisia, että annan niiden vihertyä rauhassa. Uudet, tämän vuoden pistokastaimet taas ovat niin pieniä, että annan niiden kasvaa takuulämpimässä ettei käy kuin viime vuonna. Lämmön jälkeen tuli jääkausi ja pelargonit kärsivät lähes koko kesän karusta alusta. Lieneekö tällä ollut myös vaikutusta talvehtimiseen? Nimittäin aika moni oli talven aikana heittänyt henkensä.


Viime lauantaina oli myös Kotipuutarha-lehden järjestämä Versoo-tapahtuma. Olin siellä heti ovien avauduttua ja hitsi, miten kiva tapahtuma! Nyt kolmannen kerran järjestetyt markkinat ovat vuosi vuodelta parantuneet ja myyjät lisääntyneet. Tänä vuonna oli mukana muun muassa pelargoneihin erikoistunut Pukin Puutarha, jonka osaltolle heti hyökkäsin. Mukaan lähti vain yksi luonnonlaji. Lisäksi ostin pari perennaa, kaksi tomaattia, chilin ja edellämainitun latva-artisokan. Sitten olikin kuljetuskapasiteetti käytetty.


Vanhojen puutarhavälineiden kokoelma kasvaa vuosi vuodelta. Teen löytöjä siirtolapuutarhan roskalavalta, tänä vuonna poimin mukaan pensassakset.

Punakolmilehti | Trillium erectum


Mökin varjoisammalle puolelle olen taas koonnut ruukkupuutarhaa. Täällä majailee tällä hetkellä Jalokärhö 'Niobe', daalioita, mansikoita ja lankaköynnös. Lisäksi on lavankauluksessa talvehtineet ja ruukkuihin joutuneet minttu, viinisuolaheinä ja mäkimeirami.




Oi, ihana toukokuun alku!

{2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012}



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


TOUKOKUUN ALUN KUKKIJOITA.

$
0
0

Toukokuun alussa, äitienpäivän tienoolla olivat kukassa nämä kaunottaret. Hennon vaaleanpunaiset helmililjat aloittelevat kukintaa, kun samansävyiset kevättähdet hiljakseen ovat kuihtumaan päin. 


Vaaleanpunaiset hyasintit olivat yllätys. Ostin Amsterdamin kukkamarkkinoilta pussin mukaan aprikoosinvärisiä 'Apricot Beauty' -hyasintteja ja tässä tulos. No, oikeastaan vaaleanpunainen on parempi, en enää muista miksi ihmeessä päädyin yleensä ostamaan oransseja hyasintteja. Ehkä halusin jotain alankomaalaista eli oranssia puutarhaani.



Palstaltani löytyy ainakin kolmea erilaista sinistäkin helmihyasinttia. Kuvissa niistä kahta, kolmas on vähän myöhäisempi laji, on kukassa juuri nyt.





Kaikki kuvien narsissit ovat palstan vanhaa perua, nimistä ei ole mitään hajua. Olen istuttanut vain perunanarsisseja. Ehkä pitäisi jatkossa myös lisätä narskuja kevätkukkijoiksi.



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


HEDELMÄPUIDEN KUKINTA.

$
0
0

Siirtolapuutarhan kaunein aika on mielestäni hedelmäpuiden kukinta. Sesonki alkaa luumuista ja kriikunoista. Tänä vuonna kukinta osui samaan aikaan tulppaanien kanssa ja rakastuin totaalisesti näkymään portilta mökille päin.  Luumupuun kainalosta alkoi tulppaanimeri, joka välkehti punaisen eri sävyissä. Pakahduttavan upea näky, palaan siihen omalla postauksellaan, mutta en millään malta olla hehkuttelematta hieman jo nyt. 




Tasettinarsissi | perunanarsissi | Narcissus 'Bridal Crown'

Muut palstan narsissit tulivat ja kuvin esitellyiksi jo aiemmin, saakoot vuoransa myös minun istutukset, 'Bridal Crown', jonka tuoksu on tymäkkä, jopa puutarhassa. Olin perunanarsissien vieressä kitkemässä ja sain pienen päänsäryn tuoksusta.


Iloitsen suuresti näiden purppuraisten lehtien kasvusta, pelkäsin menettäneeni japaninverivaahterani, koska en suojannut sitä talveksi, vaan tämä selvisi.


Pieni kirsikkapuunikin kukki oman pienen hanamin ajan.


Särkynyt sydän | Lamprocapnos spectabilis
 

Vielä pienemmässä päärynäpuussa oli myös ilokseni runsaasti kukkia.

Kolmilehti | Trillium




Viimeisenä kukkaan ehti omenapuut. Kolmesta omenapuustani vain yksi oli kukassa, syysjuovikas. Kaksi muuta kukki viime vuonna kuin viimeistä päivää ja olin aivan pulassa hurjan omenasadon kanssa. Joten otan kiitollisena vastaan pienemmän sadon tänä vuonna, vaikka se tarkoittikin kaksi kolmasosaa vähäisempää kukintaa.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


PUUTARHABLOGGAAJATAPAAMINEN MARKETANPUISTOSSA.

$
0
0


Sain Kotipuutarha-lehdeltä kutsun tulla viime lauantaina Marketanpuiston puutarhamarkkinoille ja bloggaajatapaamiseen. Alkuun oli aikaa kierrellä markkinoilla ja Marketanpuiston piha- ja puistorakentamisen näyttelyosastoilla.



Ehdin kertää myyntikojuja ja löysin pari vuotta etsimäni pillipelargonin, Pelargonium tetragonumin Pukin puutarhan osastolta. Oi, onnea. Mukaan Kesäpesälle lähti myös merimiehensydän, tarhakullero 'Alabaster' ja yrttejä.


Bloggaajatapaaminen alkoi alkumaljoilla ja kevyellä salaattilounaalla. Tapaamisen teemana oli pienten pihojen ideat, joka kiinnosti aika lailla tätä erittäin pienen puutarhan omistajaa. Ensimmäiseksi Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman kertoi oman pienen atrium-pihansa muutoksesta reheväksi keitaaksi. Vinkeiksi nousivat hyvä suunnitelma, istutusten rajaaminen ja tukirakenteiden käyttäminen.



Sanna TahvonenPuutarha Tahvosilta kertoi omassa puheenvuorossaan Proven Winners -taimisarjasta, joka soveltuu erityisen hyvin pienelle pihalle. Proven Winners on tämän vuoden uutuus Tahvosten valikoimassa ja se sisältää 11 kooltaan pienehköä pensasta. Ne kaikki ovat terveitä, tutkittuja ja testattuja lajikkeita, jotka soveltuvat Suomen oloihin. 

Ylläolevissa kuvissa kaksi sarjaan kuuluvaa angervoa, ylempänä pensasangervo Spirea x Double Play Big Bang ja alempana japaninangervo spirea japonica Double Play Red. Itseäni kiinnostaa eniten sarjan purppuraheisiangervo Physocarpus opulifolius 'Tiny Wine'. Olen harkinnut purppuraheisiaangervoa ja olin jo lähellä aiemmin keväällä ostamassakin, mutta jäin miettimään pensaan kokoa. Tässä 'Tiny Wine'ssa kohtaisi kaikkit toiveeni, tummanpurppuraiset lehdet, vaalenapunainen kukinta ja pienehkö koko.


Ruduksenuuttuutta, Luotokiveä, ja puutarhan pienistä kiveyksistä ja vanhan kiveyksen päivityksestä oli kertomassa Jaani Turunen Rudukselta. Luotokivi on yllä olevassa kuvassa kahdessa eri värissä. Lisäksi löytyy vielä kolmaskin vaihtoehto. Luonnon maisemasta ilmeensä lainannut Luotokivi näyttää mukavan luontevasti sopivan mökille, mutta myös mutkattomasti kaupunkiin.

Olen vähän tympääntynyt mökkini ympärillä oleviin isoihin betonilaattoihin, jotka ovat ajalta enen minua. Terassilaudoitus vaatii siirtolapuutarhassa rakennusluvan, mutta ilmettä voisi hyvin kohottaa tällä vaihtoehdolla. Liuskekivityyppinen ulkoasu voisi paremmin sopia vanhan mökin ympäristöön paremmin kuin kantikkaat laatat.



Terassien ja parvekkeiden istutuksista ideoita oli antamassa Kekkilän Mari Kaartokallio, joka esitteli myös meille monilla messuilla näkyneet Kekkilän uutuudet, Pentagon Designin suunnittelemat viherkalusteet, joista esillä oli Viherlaatikko ja Viherhyllykkö. Ihanat myös kasvihullun kotiin sisälle.


Mahtava päivä puutarhan ja puutarhaystävien parissa. Kiitos Kotipuutarha-lehdelle, Kekkilälle, Rudukselle ja Puutarha Tahvosille järjestelyistä ja mahtavista ideoista. Ainakin tämä pienen pihan omistaja on taas entistä insiroituneempi. Oli kiva tavata!



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


TULPPAANIMANIA 2018 osa 1/2.

$
0
0

Lupailin tuossa aiemmin omaa tulppaanipostausta ja se on nyt tässä. Oli pakko jakaa tulput kahteen erään, jottei kuvatulvasta olisi tullut liian valtavaa. Oli jo vaikeaa tiivistää näihin kuviin. Toivottavasti tulppaaniähky ei vielä vaivaa. :) 

Tuo näkymä yllä olevassa kuvassa oli ihan lemppari, näkymä portilta mökin suuntaan. Aurinkoisia päiviä, hehkuvat tulppaanit ja luumupuu oksat valkeina kaartumassa tulppaanien yllä. Pakahduttavan ihana näky. Seisoin monta kertaa portilla ihailemassa näkyä, vielä kun polkukin oli hyvännäköinen. Alkukeväästä putsasin sen rikoista ja levitin viimeiset säkin pohjalla olleet kivituhkat.




Tässä mökin puoleisessa päässä kasvoivat Amsterdamista tuomani tuliaistulppaanit, jotka ostin Bloemenmarkt:sta. Ostin kelluvilta kukkamarkkinoilta viittä erilaista tulppaania, joista yksikään ei lopulta ollut sitä mitä paketissa luvattiin. Olin ihmeissäni {siis suorastaan kauhuissani} kun ensimmäiset nuput tulivat esiin. Iso osa oli räikeän kelta-punaisia. Nämä onneksi kukinnan myötä vaihtoivat väriä puna-valkoisiksi ja olivat lopulta ihan nättejä.

Järkyttynyt olin sen sijaan kirkkaan keltaisista nupuista, jotka eivät vaihtaneet väriä kukinnan edetessä. Olin muutama viikkoa aiemmin miettinyt, että onneksi edellisten omistajien peruina ei palstalla ole kuin kirkkaan punaisia tulppaaneja. Monilla muilla on niiden kaverina kirkkaan keltaisia. Ja sitten niitä sitten yhtäkkiä onkin omalla tontilla!


Eihän ne nyt pahalta näytä, mutta harmittaa kun ei saanut sellaista kukintaa kuin kuvitteli. Tässä piti olla paria lähes mustanpunaista tulpaania, toinen kerrattu ja toinen papukaija, piti olla aprikoosia ja jännää liukuväristä kerrattua. Vaan kaikki on ihan tavallisia perustulppaaneja. ¨

Varoituksen sana siis näistä Amsterdamin kukkamarkkinoista - ÄLÄ OSTA! Ellet halua yllättyä. Sama kuin messujen hollantilaisten juurakkomyyjien kanssa...


Hän on myös Hollannin tuliainen, 'Dream Touch'. Tämä tulppaani on sitä mitä pitikin, ostin tämän kavereineen Amsterdamin tulppaanimuseosta. Kaikki sieltä ostamani olivat sitä mitä pitikin eli sille suositus. 



Sitten tämä kukkapenkin portin puoleinen pää. Olen aivan rakastunut tähän omaan sekoitukseeni, jonka sattumalta olen saanut edellissyksynä aikaiseksi. Siinä on sekaisin kerrottuja 'Black Hero'a, 'Copper Image'a, 'Uncle Tom'ia, kaksiväristä Triumh-tulppaani 'Slawa'a ja ripsureunaista 'Labador'ia.







Oman lisänsä miksaukseen antaa palstan vanhaa kantaa olevat kirkkaanpunaiset tulppaanit.  Ne nousevat maasta joka vuosi uskollisesti ilman pahempia taantumisen merkkejä.

 


Magnoliamaassa kukkivat ihanat kerrotut Marianne-karkki-tulppaanit, 'Carnaval de Nice':t. Ne ovat nyt ainakin kolmatta vuotta ja tykkään niistä älyttömästi. Sopivat ihanasti yhteen myös ensimmäisten kukkijoiden, särkyneen sydämen, pikkusydämen ja tiarellan, kanssa. 'Carnaval de Nice':t eivät ole ainakaan ihan heti taantuneet, sillä viime syksynä istutin niitä vähemmän kuin tänä vuonna kukki. Tekisi mieli ensi syksynä lisätä joukkoon yksivärisiä valkoisia tulppaaneja.



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


TULPPAANIMANIA 2018 osa 2/2.

$
0
0
Villitulppaani | Tulipa humilis 'Wild Beauty'
Tässä toinen osa tämän vuoden tulppaanikuvasaldosta. Jätin tähän toiseen postaukseen kaikki villitulppaanit ja muut pienemmät ja erikoisemmat. Kesäpesän tulppaanien kukinta alkaa keltaisella, matalalla tulpulla, jonka nimeä en nyt millään pysty etsimään. Tieto on kotona ja kirjoitan tätä postausta mökillä. :)

Ensimmäisen kuvan 'Wild Beauty' olen istuttanut jo muutama vuosi sitten ja kukinta melkein meni ohi. Onneksi huomasin aniliinit kaunokaiset.

Tulipa humilis 'Alba Coerulea Oculata' ja Tulipa humilis Violacea 'Yellow Base'

Istutin syksyllä japanilaisnurkkaukseen vääräoppisesti kukkivia kasveja eli Amsterdamin Tulppaanimuseon ostokset. Ensin kukki kaksikko Tulipa humilis 'Alba Coerulea Oculata' ja Tulipa humilis Violacea 'Yellow Base'.  


Kreetantulppaani | Tulipa Bakari 'Lilac Wonder'


Vähän myöhemmin niiden kuihtuneessa seurassa kukki kolmas museotuliainen Tulipa Bakari 'Lilac Wonder'


Kasvitieteellinen tulppaani | Tulipa clusiana 'Lady Jane'

Tulipa 'Tinka'


Matalista tulppaanista muutaman metrin päässä, aivan aidan vieressä on toinen kolmen setti Hollannin tuonteja. Nyt kun katson kuvia en ole enää ollenkaan varma onko kolmas laji lainkaan kasvanut vai olenko sekoittanut sen Tulipa clusiana 'Lady Jane':n kanssa. Vai onko nuo kuvassa näkyvät matalammat ja kellertävät 'Tinka'-tulppaania?

'Tinkassa' pitäisi olla kellertävän puna-valkoinen väritys, Tulipa clusiana 'Lady Jane' taas on myös puna-valkoinen, mutta aukeaa valkoiseksi tähdeksi auringossa, kun 'Tinka' on kuvassa tiukahkossa supussa.

Tulipa acuminata
Viimeinen tuliaistulppu on oikea erikoisuus. Tulipa acuminata ei ihan heti välttämättä edes tunnista tulppaaniksi. Raaskin ostaa vain muutaman sipulin ja vähän nyt harmittaa.



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


POTAGERIN JA KUKKAPENKIN LAAJENNUS.

$
0
0

Joka kesä tuntuu palstallani olevan vähintään yksi isompi projekti meneillään. Sitten on näitä, jotka jatkuvat joka vuosi, kuten japanilaistyylinen nurkkaus ja kuupuutarha. Tämän vuoden projekti, ainakin yksi niistä, taitaa olla tässä. Sain yhdellä idealla iskulla kolme kärpästä. 

Sain vähennettyä nurmikon määrää. Pienessä puutarhassa on minusta nurmikon viljely maan hukkakäyttöä. Haluan ennemmin käyttää pienen palstani hyödyksi joko viljelemällä jotain syötävää tai jotain mielen ja silmien ravintoa eli jotain kaunista. Ihanan inspiroivan Potager-kirjan myötä olen haaveillut potagerin laajennuksesta yhtä runsaan ryöppyäväksi kuin kirjassa. Se tuskin tänä vuonna ihan haaveiden lailla onnistu, mutta on askeleen kuitenkin lähempänä. Lisäksi viime vuotisen orapihlaja-aidan ylöskaivuun myötä kaipasin vähän enemmän näkösuojaa palstan oleskelualueille. Sekin ongelma ratkesin kuin itsestään. :)


Huhtikuun lopulla yhtenä iltana palstalla touhutessani idea ihan varoittamatta pälkähti päähäni. Keksin, että laajennan mökkipolun nurmikon puoleista kukkamaata portin päästä, hassusti loppuva rajausreuna saa samalla luontevan jatkon ja rajattu kukkapenkki päättyy köynnöstukeen, johon tulee nojailemaan tuuheaksi kasvava lumikärhö ja köynnösritilän taakse tulee kaksi uutta lavankauluslaatikkoa. Tadaa - vähemmän nurmikkoa, lisää kasvulaatikoita ja näkösuojaa.


Samaisena iltana kaivoin kätköistäni nipullisen syömäpuikkoja. Olen ne joskus pelastanut roskalavalta ja vihdoin niille tuli käyttöä. Onneksi olin jemmannut, muuten olisi voinut suunnitelma jäädä vain yhden illan iloksi. Saman tien tikutin ajattelemani laajennuksen nurmikkoon. Seuraavaksi raahasin pienet lavat mallailemaan lavankauluksia ja hahmottamaan tilaa.


Suoritin jopa mittauksia ja useampaan kertaan projektin edetessä.


Toukokuun alussa, luojan kiitos silloin, tartuin lapioon ja käänsin koko uuden kukkamaan alueen. Ensin tein tarkistusmittaukset, vedin langalla linjat ja tikuilla kaaren muodon. Sitten kiersin uuden alueen reunat kanttausraudan kanssa ja lopulta tartuin lapioon. Tarkoitus oli jättää nurmikko kukkamaahan, vain nurin päin käännettynä 



Tarkoitus oli ja on kaivaa uuden alueen viereinen kukkamaa ylös ja erotella sinne kasvaneet rikat ja nurmikko. Tässä vaiheessa kuitenkin annoin tulppaanien aluille ja pionille kasvurauhan.


 

Äitienpäivänä saapuivat vanhempani ja heidän mukanaan tarpeelliset tykötarpeet projektiin. Olin lähettänyt heille ostoslistan: neljä pienempää lavankaulusta, yksi köynnösritilä, kaksi tolppaa ja metalliosat niille, sanomalehtiä sekä pari pakettia rajausreunaa että paljon multaa, niin paljon kuin autoon vain mahtui. Isäni pystytti köynnöstuen ja minä virittelin lavankaulukset paikoilleen.

Lavankauluksiin laitoin paksu kerrokset sanomalehtiä, jotka kastelin ennen kuin tyhjensin pussin jos toisenkin multaa laatikkoihin. Vanhemmissa lavoissa sanomalehtikerrokset ovat hyvin pitäneet rikat poissa ja niissä kerroksia on ollut vähemmän ja silloin en tajunnut kastella lehtiä.





Reilun viikon päästä tartuin jälleen lapioon ja käänsin maan uudestaan. Tällä kertaa ravistelin kuivan kelin ansiosta kuivuneet mullat nurmen juuripaakuista ja poimin rikat pois. Juuripaakut siirsin kompostoitumaan. Tässä kohtaa taputtelin itseäni selkään, aurinkoa oli riittänyt jo usemman viikon ja maa alkoi jo olla aika kova. Uusi alue näytti niin siistiltä!



Aurinkoa riitti aina vaan ja päätin jatkaa projektia seuraavana päivänä. Asensin Kekkilän rajausreunat. Harmistus oli suuri, kun huomasin rajausreunojen uudistuneen. Marketanpuiston bloggaajatapahtumassaKekkilän Mari Kaartokallio kehui uuden reunan olevan entistä helpommin asennettvissa - saanen olla eri mieltä. 
 
Rajausreunat on nyt kiinnityssyteemin takia rei'itetty koko matkalta ja aiemmin asentamani reuna on jätetty sen verran korkeaksi, että uuden reunan reiät näkyvät polun kohdalta, nurmikon puolella ne hukkuvat vihreyteen. No, pieni kosmeettinen haitta, jonka luultavasti vain minä huomaan, kun tiedän asian. Muuten rajausreuna on älyttömän hieno ja tekee viimeistellyn vaikutelman.



Sitten kivoimpaan hommaan, joka vielä jatkuu, nimittäin kukkien istuttamiseen. Ensimmäisenä istutin köynnöstuen eteen lumikärhö 'Summer Snow' Clematis 'Paul Farges'in. Sen jälkeen eri puutarhoista haalimiani perennoja. Suunnitelmaa kasveista ei ole, olen ostellut kaikenlaista ja istutellut niitä fiiliksen mukaan. Siirtelen sitten jos tulee parempia ideoita. 

Uusi kukkapenkki on aika tyhjillään vielä, sillä pitää ehkä vähän myös harkita mitä oikeasti haluan. Puutarhani on pieni ja ihan kaikkea ei voi sinne laittaa eli pitää keskittyä herkuista herkuimpiin. Perennojen sekaan kiinnostaisi istuttaa myös bloggaajatapaamisessa esitelty purppuraheisiangervo Physocarpus opulifolius 'Tiny Wine', se sopisi pienen kokonsa puolesta puutarhaan, mutta mietin onko paikka sittenkään oikea.


Uusi kukkapenkki kiertää luumupuun, jonka juurella kasvaa vanha nimetön, hyvin aikainen pioni. Tänä vuonna se kukki yli kaksi viikkoa ennen muita pioneja. Seurana uusilla kasveilla on siis vanhoja perinneperennoja.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 



TOUKOKUINEN KUKKAKIERROS.

$
0
0
Tarhakalliokielo | Plygonatum x hybridum
Ollaan jo kesäkuussa, mutta haluan vielä palata toukokuun puolenvälin jälkeisiin kukkijoihin. Tänä vuonna kaikki on niin kovin ajoissa, kiitos toukokuun lämpimien ja aurinkoisten päivien.

Viola canadensis

Helmililja l- helmihyasintti | Muscari 'Fantasy Creation'

Kaunukoinen | Bellis perennis

Höyhenpensas | Fothergilla major 'Velho'

Rönsytiarella | Tiarella

Laukka | Allium

Kevätpikkusydän | Dicentra eximia

Ruusuherukka | Ribes sanguineum

Kurjenmiekka | Iris
Tuo viimeisen kuvan kurjenmiekka oli aikamoinen yllätys. En ole {ainakaan muistaakseni} istuttanut yhtään kurjenmiekkaa ja tähän asti palstalla on vanhastaan ollut vain keltaisia. Tuo väri on niin upea ja toivon tuon kotiutuvan ja leviävän keltaisten lailla.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


KUKA NOSTI KISSAN PÖYDÄLLE?

$
0
0

Olen ihan superonnekas, kun minulla on vanhemmat, jotka ovat sekä taitavia käsistään että halukkaista tekemään tilaustöitä pyydettäessä. Lähetin keväällä isälleni kuvan netistä löytämästäni puutarhapöydästä ja pyysin häntä tekemään samanlaisen, mutta valkoisen. Edellisellä käynnillä mittasimme vanhan pöydän korkeuden ja penkin ja tuolien leveyden, jonka mukaan pöytä tehtäisiin.



Äitienpäivänpäivänkuormassa saapui potagerinlaajennukseen tarvikkeita, mutta myös uusi, hohtavan valkoinen pöytä. Onneksi olin juuri ennen pessyt kaikki kalusteet Universal Stone -pesuaineella ja kaikki istuimet olivat myös kuin uusia. Universal Stone on siitä kiva aine, että se on sekä tehokas että myrkytön. Hinkkasin talven ulkoilleet kalusteet pakkauksen mukana tulleella sienellä ja huuhtelin kalusteet kasteluletkulla.


Pöytä on juuri oikean kokoinen, ehkä vähän turhan kevytrakenteinen, mutta näyttää paljon paljon paremmalta kuin vanha pyöreä. Se oli inhan punaruskea, tosin vietettyään viime talven ulkena, on lakka- tms. käsittely aikalailla hilseillyt pois ja jäljellä on kaunis harmaantunut puu. Pöytä lähti vielä säilöön, koska on hyväkuntoinen enkä pystynyt päättämään haluanko myydä sen. Valkoinen kokonaisuus on kuitenkin nyt selkeästi silmääni miellyttävämpi, mustin pehmustein.


Ei kukaan nostanut kissaa pöydälle. Hänen kuninkaallinen korkeutensa menee pöydälle ihan itse. :)



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


ORAVANKESÄPESÄN POTAGER.

$
0
0


On ehkä vähän suureellista kutsua tätä lempinäkymääni ja siirtolapuutarhani pientä hyötykasviosiota potageriksi, kyseessä on kuitenkin vain kolmen ison ja kahden pienen lavankauluslaatikon, muutaman ämpärin, säkin ja ruukun kokonaisuus. Minun potagerini tai ainakin alku sille. :)


Olen laajentanut pieniä istutusalueitani ruukuilla. Tänä vuonna kokeilen ensi kertaa daalioita, näistä kahdessa korkeimmassa ämpärissä on niitä. Matalaan olen kylvänyt rohtovirmanjuuren siemeniä, joista muutama on itänyt. Tai sitten ovat rikkaruohoja. Olen hyvin skeptinen ja hyvin epäonninen siemenkylvöjen kanssa.



Uusiin, pienempiin lavankauluksiin kylvin yksivuotisten kukkien siemeniä. Tein kaksi sekoitusta ruusukuppiin ja heittelin siemenet lavoihin. Näin silmissäni runsaat kasvustot ja ihania kukkia punaisen erisävyissä. Suurin osa siemenistä on ostettu viime syksynä Amsterdamin kelluvilta kukkamarkkinoilta. Kuvassa on toinen sekoitus, kiiltomalva on ostettu Tukholman messuilta ja kesäharso tuli lehden kaupanpäällisenä. 

Kun kylvöistä on nyt kuukauden päivät voin kertoa, että itävyys on ollut erittäin, erittäin huono. Sanoisin, että yksikään Hollannin tuonti ei ole itänyt. Kuvittelen ainakin erottavani kiiltomalvan alut unikoista. Ihanan runsasta kukintaa ja leikkokukkia ei hirveästi ole tiedossa. Ja tietenkin ne itäneet ovat sekotteluistani huolimatta yhdessä kasassa ja 90 prosenttia lavasta on pelkkää multaa. Vieläköhän kerkeäisi kylvää jotain kesäkukkia?


Roskalavalta pelastettu laatikko sai viime kesänä mustan suojan ylleen, tänä keväänä nakuttelin laatikon sisään mustan muovin, jotta puuosat kestäisivät vielä paremmin käyttöä. Kylvin laatikkoon muistoja omasta lapsuudestani eli rinkeplumman siemeniä. Niitä oli aina mammallani, kuten myös samettikukkia ja ne kylvettiin aina itse kerätyistä siemenistä. Itse ostin jättipussin kehäkukan siemeniä Hyötykasviyhdisteykseltä, niitä riittää vielä muutamaksi vuodeksi.


Korkeaan ruukkuun kylvin Amsterdamista ostamani pussin tuoksuherneitä - ei yhtään alkua. Suunnittelen kylväväni ruukkuun tilalle salaattia. Punasaviruukuissa ovat Korpijaakon ruusutarhasta saamistani pistokkaista kasvattamani ruusut. Ehkä siirtolapuutarhurin urani suurimmat onnistumiset. 


Laastiämpäreissä on edellisvuosien tapaan perunoita. Luin alkukeväästä keskustelua, jossa kauhisteltiin laastiämpäreiden käyttöä syötävien kasvattamisessa. Sitten luin aiheesta lisää Kodin Kukkien Juha Toikan Puutarhurin perjantaipostissa. Toikka kertoi käyneesä aiheesta keskustelua Ella Rädyn kanssa. Räty oli selvittänyt asiaa Muoviteollisuudelta, joka kumosi paljujen vaarallisuuden ja haitallisten aineiden liukenemisen kasvatettaviin kasveihin kuvailemalla väitettä vaarallisuudesta mm. sanoin "urbaania legendaa aika sakeasti ilmassa".



Loppuun vielä kuvat ihanasta ruukkukärrystäni ja japanilaisnurkkauksesta. Tiukalla rajauksella kuvasta jää näkymättömiin säkki, jota käytän kompostina, kun oikeat kompostit ovat täynnä. Ei mikään ilo silmälle. Iloinen yllätys taas oli, että kuolleeksi julistamani neidonhiuspuu heräsikin henkiin, olin ilmeisen hätäinen.





Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku Instagram Pinterest 

SYREENIEN AIKAAN.

$
0
0

Palataanpas kesäkuun alkuun, silloin kukkivat syreenit. Oravankesäpesällä on kahdessa kohtaa vanhaa perua olevaa hennon liilaa syreeniä. Toinen on heti portilla, josta yllä oleva kuvakin on. Toinen samanlainen on ihan palstan perälle. Se on selvästi vanhempi, rungot ovat paksuja ja kukinta huitelee mökin katon harjan korkeuksissa ja ylikin.

Aloitin viime kesänä sen syreenin varovaisen nuorentamisen. Silloin lähti pari paksumpaa runkoa ja sama jatkui tänä vuonna. Viime vuotinen harvennus ei näyttänyt vaikuttavan kukintaan, joten puska tuskin häiriintyi liikaa. Luin jälkeenpäin, että syreeni olisi hyvä leikata varhain keväällä. Itse pätkin kukinnan jälkeen. Ensi vuonna nuorennus jatkuu taas ja vähitellen pimeä ja rytekköinen palstan perä toivottavasti kaunistuu vähitellen.


Syreenien kanssa samaan aikaan kukki myös kuusama. Tarkempaa tietoa tästä ei ole. Köynnös on palstan vanhuksia eli ajalta ennen minua. Nykyään kuusamaa on kahdedssa kohtaa. Löysin muutama vuosi sitten sen keskeltä vadelmapensaita ja siirsin potageria reunustavan köynnöstuen kainaloon. Osa kuusamasta jäi vanhalle paikalle. Olkoot. :) Olen ohjannut sitä kohti omenapuuta.


Vuorikaunokki. Olen yrittänyt hillitä tätä, mutta vähän laihoin tuloksin. Pitänee taas kurittaa kasvustoa ankarammin. Viime viikonloppuna seurasin, kuinka vuorikaunokkipuskissa kuhisi. Ne tuntuvat olevan mehiläisten ja ampiaisten suosikkeja.



Ruukuissa kasvaa tuoksuherneitä. Toisessa kaksi pussia Tukholman messuilta ostettuja ja toisessa pussillinen Tukholmasta ja toinen Amsterdamista. Nämä on kylvetty samaan aikaan kuin edellisen postauksen tuoksuherneet. Näin niidenkin kuuluisi kasvaa...


Puutarhan kaunein kukka. <3 Sanoisin, että tuolta näyttää onnellinen ja elämästään nautiskeleva kissa.


Loppuun vielä vähän syreenejä. 



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


PELARGONEJA JA PUUTARHATYÖKALUJA.

$
0
0

Pelargonien osalta viime talvi oli hyvin tuhoisa. Pelargonini vähenivät noin 60 prosenttia, liekkö syynä kylmä ja märkä kesä, joka teki kasveista heikot? Olosuhteet olivat samat kuin parina edellisenä. Kotona sinnittelee pieniä luonnonlajipistokkaita, joita ovat kirvet kiusanneet kevään mittaan. Niitä luulatavasti en tuo lainkaan mökkeilemään. Lämpimän toukokuun jälkeen toin ensimmäisen satsin pelakuita palstalle heti kun säät viilenivät. No, onneksi sää lämpeni nopeasti uudestaan.




Perunalaatikoissa on tällä hetkellä hyvin väljää. Ostin lauantaina kaksi uutta pelakuuta, jotta saan edes joitain kukkivia yksilöitä. Pienet luonnonlajit tuskin kukkivat, hyvä jos pysyvät hengissä.


Rustiikkisten perunalaatikkohyllyjen viereen on ilmaantunut vanhojen {ruosteisten} puutarhatyökalujen uusimmat tulokkaat hara ja rautaharava. Ne nojailivat kotikadullani taloon saa ottaa -hengessä ja minähän poimin ne mukaani. 



Kasvihuonekaapin toisella puolella ovat loput vanhoista työkaluista. Nämä kaikki olen pelastanut siirtolapuutarhan vuosittaisilta roskalavoilta. Toisen roska on mun aarre. :)




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


IHANAA JUHANNUSTA!

$
0
0
Idänunikko | Papaver orientale

Idänunikko | Papaver orientale

Tarhakalliokielo | Polygonatum × hybridum

Mooseksenpalavapensas | Dictamnus albus

Laukka | Allium

Laukka | Allium

Lehtoakileija |Aquilegia vulgaris 'Black Barlow'

Näiden ihanuuksien myötä toivotamme taianomaista keskikesän juhlaa!
Oravankesäpesän väki viettää sen tietenkin mökkeilemällä. :)



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


MÖKKI JA PALSTA KESÄKUUSSA 2018.

$
0
0


Vaikka ollaan jo juhannuskin ohitettu, niin haluan edetä kuvakertomuksen kanssa kronologisesti ja palata kuun keskivaiheille. Kesäkuun kuukauden kuvat on silloin otettuja. Näkymä portilta on umpeenkasvanut. Kun luumupuuhun tulee lehdet näkymä peittyy. Ei haittaa, minulta lähti nimittäin orapihlaja-aidan leikkuun suhteen pahasti lapasesta. Piti vain vähän tasoitella latvoja, mutta hetken tuumittuani ja saksittuani totesin, että vedetään kunnolla matalaksi. 

Portin molemmin puolin on ollut korkeat orapihlajat, jotka ovat muodostaneet pensaisen portin puuportin ylle. Jos olisin vain hiemen siistinyt ja madaltanut, olisi jäljelle jäänyt lähes lehdettömiä piiskoja. Leikkasin sitten koko jäljellä olevan aidan noin reilun metrin mittaiseksi. Seuraavan kerran palstalle tullessa hätkähdin näkymää, niin vieras se oli, kun palstalle näki avarasti. No, tuohon luumupuuhun asti.







Perunat ovat tänä vuonna kasvaneet huimaa vauhtia. Olen mullannut ne jo kolmesti, sitten loppui ämpäreistä laidat.









Tuossa yllä olevassa kuvassa vähän näkyy kynittyä orapihlaja-aitaa. Orapihlaja kyllä kasvaa takaisin entisiin mittoihin, mutta toinen juttu onkin, että haluanko edes. Enpä oikeastaan. Leikkausaikaan oli niin kuivaa etten edes viitsinyt kokeilla kaivaa tuossa kuvassa oikealla olevaa aidan pätkää pois, teki kyllä mieli. Jos vain olisi ollut maa muhevampaa... 

Kun portti tuli puskista esille, päätin vihdoin pestä sen. Pesuaineena käytin Universal Stonea ja hyvin lähti kaikki moska mitä oli muutaman vuoden aikan kertynyt. Pieni juttu, mutta tulipa hyvä mieli.

{2017} {2016{2015} {2014} {2013} {2012}







Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku Instagram Pinterest 

TOVE JANSSON JA KESÄYÖ.

$
0
0
Tarhapimpinellaruusu | Rosa pimpinellifolia 'Tove Jansson'

Tarhapimpinellaruusu | Rosa pimpinellifolia 'Tove Jansson'
Kolme vuotta sitten uskaltauduin ensimmäiseen puutarhabloggaajatapaamiseen Tampereelle ihanan Riina innostamana. Jännitti aivan älyttömästi, mutta aivan turhaan. Oli ihan huikea päivä, kaikki bloggaajat olivat ihania, puhuttiin puutarhaa ja ihasteltiin kukkia. Yhtenä päivän kohteena oli Hanna ja Lauri Korpijaakon upea ruusutarha, josta saimme mukaan ruusujen pistokkaita. Minäkin pienen palstan omistajana haalin niitä ja laitoin kaikki yksitoista multiin. Syksyllä hengissä oli kolme. 

Ruusu | Rosa muscosa 'Kesäyö'
Nyt kolme vuotta myöhemmin elossa on enää kaksi ruusua. Mutta siis minulla on kaksi itse pistokkaasta kasvatettua ruusua! Toinen ruusuista on 'Tove Jansson', se kukki ensi kerran edellisvuonna. Toinen elossa oleva on pitänyt kaikki nämä vuoden jännityksessä, nimittäin pistokkaiden nimet olivat menneet kuljetuksessa sekaisin, enkä tiennyt mikä kolmesta mahdollisesta se voisi olla. Nyt sekin vihdoin kukki ja voin julistaa sen 'Kesäyöksi'.  

Ruusu | Rosa muscosa 'Kesäyö'


Ruusut asustelevat edelleen ruukuissa, viime vuonna vaihdoin niille isommat muoviruukut. Tänä vuonna laitoin ne muoviruukkuineen punasavisiin ihan vain näön vuoksi ja kannoin ne potageriin esille. Aiemmin ne ovat olleet sivummalla, vähän piilossa. Talveksi olen valeistuttanut ne maahan tai lavankauluslaatikkoon. Kohta pitäisi varmaan istuttaa ihan kunnolla maahan, ongelma vain on etten tiedä mihin nämä laittaisin. En ole piikikkäiden kasvien ystävä ja palsta on niin pieni. Mutta en tosin voi näistä luopuakaan, kun olen ne saanut pidettyä hengissä näinkin kauan.






Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku Instagram Pinterest 

PENSASANGERVO DOUBLE PLAY BIG BANG.

$
0
0


On tämä pieni, mutta näyttävä pensasangervo nimellä paiskattu. 'Double Play Big Bang'.* Sain pensaan Kotipuutarha-lehden järjestämästä bloggaajatapahtumasta, taimen lahjoitti Tahvoset. Otin pensaas vastaan ristiriitaisin tuntein. Olen harkinnut palstalleni angervoa, mutta purppuranvärisenä toisin sanoen purppuraheisiangervon muodossa. Räikeähkön oranssi-keltavihreä ei ollut edes käynyt mielessä. Purppuraisissa kasveissa vain on sitä jotain, joka vetoaa minuun.


Jäin harkitsemaan pensaan sijoitusta ja laitoin sen koriin mökin nurkalle ja hitsit, kun pensas näyttikin hyvältä. Ihastuin lehtien väriin ja ärtsyn väriparin antaviin nuppuihin. Vähän jo mietin pitäisikö pitää angervo ruukussa tuossa kulmalla ja istuttaa vasta syksyllä maahan.


Vaan Suomen vallannut helleaalto ja sadettomuus tekivät tepposen. Kasteluun tuli parin päivän tauko ja pensas kuivahti. Upotin pensaan ruukun vesiämpäriin ja se tokeni entiselleen. Toinen kuivuminen oli melkein liikaa. Siitä angervo ei enää toipunut samalla tavalla kuin ensimmäisestä. Kuivuneet lehdet eivät enää olleet mökkinurkan kaunistus, vaan päädyin istuttamaan sen maahan valmiiksi palstalla olleen ruusuangervon {?} viereen. Sittem onkin taivaalta tullut vettä eikä kasteluun ole ollut niin paljon tarvetta.

*Taimi saatu Puutarha Tahvosilta.



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


JUHANNUS 2018.

$
0
0

Juhannus meni hyväksi havaitulla kaavalla. Torstai-illalla juhannussauna, aattoaamulla uinti maauimalassa, brunssityyppinen aamiainen ja siirtyminen Kesäpesälle. Mökillä tärkeimmät ensin eli kukkakimppujen teko sisälle ja ulos. Ehdin levitellä istuimien pehmusteet ulos ja sain kantaa ne samantien sisään, kun ensimmäinen sadekuuro alkoi.

Loistokärhö | Clematis 'Omoshiro'

Valamonruusu | Rosa 'Splendens'
Ystäväni tuli aattona minun ja Muruseni seuraksi. Sekin on jo perinne. Grillasimme pizzaa. Olen ostanut pizzakiven, sillä saa kivasti vähän vaihtelua grillailuihin, joihin olen ollut jo heti toukokuusta alkaen vähän kyllästynyt. Pitää pitää vähän taukoa grilliruokailusta, tämä kesä menee enimmäkseen muita ruokia syödessä. Jälkkäriksi söimme siirtolapuutarhan juhannusjuhlissa muurikkaletut.

Sinipallo-ohdake | Echinops bannaticus 


Tuulisen sään vuoksi viime tingassa kyhättyä kokkoa ei poltetukaan. Se tapahtui vasta lauantai-illalla vähän tyynemmällä säällä. Ystäväni kanssa meillä on myös perinne käydä yhdessä keräämässä seitsemän kukkaa tyynyn alle. :)

Eksoottinen lyhytkarva

Kurjenkello | Campanula persicifolia
Aattoilta menikin enimmäkseen sisätiloissa, oli kylmää ja sateista. Ostin alkuvuodesta elämäni ensimmäisen kevyttoppatakin, jonka mainitsin ostaneeni juhannusta silmällä pitäen. Käytin takkia keväällä pari kertaa - ja nyt juhannuksena. Se on pohjepituisena mukavan lämmin.

Jalokärhö | Cleamtis 'Niobe'



Täpläpipo | Penstemon digitalis 'Husker Red'


Juhannuspäivä ja -sunnuntai meni rauhallisesti mökkeillessä. Lauantaina kävin katsomassa kokkoa. Istutin ostamani mustaseljan 'Black Lace'n, nipsaisin punalehtiruususta pari pistokasta, jotka istutin ruukkuihin, kanttasin kukkamaita ja kitkin japanilaisnurkkauksen, joka olikin pahasti rikkaruohojen valtaama. Välissä kissan rapsutusta, päikkäreitä ja hyvää ruokaa ja juomaa.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


KESÄKUUN LOPPU JA BETONIASKARTELUA.

$
0
0

Pioni | Paeonia 'Nippon Beauty'
Ajattelin niputtaa kesäkuun tällä pitkähköllä postauksella yhteen, jotta vähitellen pääsisin heinäkuun puolelle. Ensimmäiseksi palstani kaunein pioni 'Nippon Beauty', joka kukki ensimmäisen kerran. Olen istuttanut sen muutama vuosi sitten, vieressä on palstan vanhoja pioneja, mutta tämä ei ole tuntunut viihtyvän paikassa, kuten ne. Myöskään  kiinanpioni 'Black Beauty' ja Kivipellon Sailalta saatu kuolapioni eivät oikein tunnu viihtyvän vieressä. Ehkä olen istuttanut ne väärään syvyyteen ja diivat osoittavat mieltään?

Pioni | Paeonia 
Tämä taas on palstan vanhaa kantaa, matalahko aniliininpunaisella kukalla oleva, nimetön yksilö. Ehkä maatiaispioni?


Valkosipulit ovat nauttineet kesästä. Nämä ovat valkosipulihistoriani kookkaimmat varret. Vaikuttaa varmasti kesä, mutta eniten ehkä se, että olen kerrankin lannoittanut kunnolla. Ensin syksyllä istutuksen yhteydessä ja toisen kerran kesällä. Pollen parasta.


Humala | Humulus lupulus
Hieman hymyilyttää, olen parittanut humalan viiniköynnöksen kanssa. Eikö olekin sopiva pari? Tyrkkäsin humalan pari syksyä sitten tuohon talvisäilöön, kun en keksinyt parempaakaan paikkaa. Enkä ole vieläkään keksinyt. Olisin voinut ostaessa miettiä minne taimen laitan, mutta kun oli pakko saada, saattoi olla myös alennuksessa.



Olen tehnyt betonihommia. Sitten sementti loppui ja odottelen seuraavaa satsia palstalle saapuvaksi. Tein kauniiseen kukkakakkumuottiin laatan. Toinen on paikassa, jossa pitää ohittaa kasvihuonekaappi ja toinen kohdassa, jossa pitää kurottaa vesihanalle.



Tein myös laattoja pesuvateihin, joista tulee kauniin mallisia askellaattoja. Jatkoin japanilaisnurkkauksen polkua vähän pidemmälle, mutta näitä tarvitsee tehdä lisää. Muutamaankin paikkaan on tarvetta. Murunen esittelee, kuten puutarhablogikissan kuuluukin. Mallia on otettu Saaripalstan komeilta herroilta.

Japaninverivaahtera | Acer palmatum 'Atropurpureum'

Mustaselja | Sambucus nigra 'Black Lace'
Valoin myös vanhaan muoviseen lamppukupuun sementtiä ja sain soman betonipallon. Kupuja on vielä muuta jäljellä, kunhan vain saan lisää sementtiä niin ensi töikseni teen näitä lisää. Betonipallon kaverina on Tukholman messuilta ostettu metallilankapallo ja aikoinaan Pentikiltä ostettut Nagoya-lyhdyt.

Lehtoängelmä| Thalictrum aquilegiifolium

Alppipiikkuputki | Eryngium alpinum

Hurmeluppio | Sanguisorba menziesii

Isotähtiputki | Astraantia major 'Ruby Wedding'

Daalia | Dahlia
Ensimmäinen kasvattamani daalia on kukassa. Tämän pitäisi olla  pallodaalia 'La Recoleta', vaan eipä näytä pallodaalialta, väri kyllä täsmää ja on erityisen hyvä. {onneksi ei ollut keltainen}


Lopuksi vielä pakollinen Murus-kuva. Neiti ryhtynyt komentelemaan urakalla henkilökuntaa ja on varmaan tuskastunut, kun tahtoa ei tunnuta ymmärtävän. Kun tulen töistä kotiin Murunen tulee vastaan, vaihdamme kuulumiset ja sitten alkaa suorasukainen vihjailu. Muru kävelee ovelle, katsoo minuun pyytävästi. Seuraavaksi kävellään eteisessä olevan kuljetuskassin luo, mennään sisälle käymään ja sitten vaativa katse. Voi sitä onnea, kun henkilökunta tajuaa laittaa pannan kaulaan, luukun kiinni ja lähteä mökille. Sitten on ne kerrat, kun pieni kissa joutuu pettymään ja jäädään sisälle.



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


MÄ ♥ MÖKKI.

$
0
0

Seitsemän vuotta sitten allekirjoitin kauppakirjan siirtolapuutarhapalstasta. Avaimet mökkiin olin saanut jo aiemmin, sillä mökkiä myyneet halusivat jonkun ottavan puutarhan pikaisesti hoitoonsa. Palstalla oli juuri vadelmat kypsyneet.


Kävin aluksi poimissa viimeisiä mansikoita ja vadelmia vähän salaa ja arastellen - palstahan ei vielä virallisesti ollut minun. Olin myös ihan varma, että kauppa ei jostain syystä tapahtuisikaan ja minua olisi huijattu. Kaikki tuntui olevan liian hyvää ollakseen totta. Olin löytänyt siirtolapuutarhapalstan edullisesti, vain kuukauden etsimisen jälkeen. Pariskunta, joka hoiti perikunnan puolesta myyntiä oli aivan liian herttainen.


Kaupasta tuli totta ja virallista, ilmaan mitään huijauksia. Vain muutama mutka, jotka aiheuttivat silloin ahdistusta.


Loppuheinäkuu meni vattuja poimiessa - niitä tuli ensimmäisenä vuonna yli 20 litraa. Nykyään vadelmapuskia on jäljellä enää neljännes silloisesta. Loppukesä meni ihmetellessä mitä kaikkea puutarhassa kasvoikaan ja mökin pintaremonttia suunnitellessa. Mökki oli nuhjuinen, enkä viihtynyt siellä lainkaan. Isäni remontoi mökin sisäpinnat seuraavana kesänä.


Naapuripalstojen mökkiläiset ottivat minut uteliaina vastaan. Sain kyselyjä muun muassa olenko palstan edellisen omistajan sukulainen ja mökin hinta kiinnosti. Usea korosti, että hommaa sitten riittää. Silloin ajattelin, että taitavat pelotella aloittelijaa, mutta oikessahan he olivat. Työtä riittää, eikä se tekemällä lopu. Pitää vain pitää sopiva tasapaino puuhastelun ja oleskelun kanssa.


Sain myös kuulla, että palstani on entinen palkittu mallipuutarha. Ilmeisesti kuitenkin vuosien ja parin omistajan takaa. Ehkä sieltä on perua hyvä kasvumaa, siirtolapuutarha on kuulemma savimaata, mutta vielä en ole itse saveen törmännyt. Samoin joku on selvästi joskus miettinyt kukkia ja kukkamaita, mutta sitten vadelmat ovat ottaneet osin ylivallan ja puutarha on ehtinyt villiintyä.


Ja sitten palstalle tuli häärimään tyyppi, joka istuttelee kaikkea ja joka paikkaan. On perinneperennoja, blogihittejä ja japanilaisia herkkiksiä sulassa sovussa. Se raahaa kaikkea romua pihaan ja istuttaa perunoita ämpäreihin. Lisäksi sillä on sellainen otus, josta ei oikein kukaan tiedä onko kissa vai koira ennen kuin kysyy. :)



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


Viewing all 683 articles
Browse latest View live